Tuossa taannoin eli bout puoli tuntia takaperin oivalsin, että tänään on tosiaan Hiilen syntymäpäivä. Mittarissa ikää tyypillä nyt siis 3v. Monasti tosin tuntuu, että otus on ikäänsä huomattavasti viisaampi :nyokyti:

Yllättäen Hiilelle on siunaantunut jo jotain harrastamistuloksiakin, vaikka meillä ei yhtään minkään sortin tavoitteita ollut, kun Hiili taloon ilmaantui puolivuotiaana nuorena neitinä. Lapinkoirarouva ja adjutantti pitivät alusta asti huolta laumajärjestyksen kunnioittamisesta ja kun Narun mukulat syntyivät Hiili oli jo erittäin luotettava leikkitäti ja pentupaimen. Kesällä vähän jäljestettiin ja seuraavana keväänä käytiin poroilemassa Hiilen synnyinseuduilla.

Kesä -08 meni lehmien ja Narun pentujen kaitsemisessa. Ponin ja kärryjen kanssa käytiin pitkilläkin lenkeillä ja agilitykeppien suoritus opittiin auttavasti kotipihassa. Elokuussa oltiin peruuutuspaikalla luonnetestissä ja ihan normaaliajalla silmätarkissa ja sitten suunnattiinkin jo miehelään. Juoksujen loputtua keksin opettaa porkkikselle hieman seuraamista ja muita tokotemppuja ja parin viikon treenin jälkeen käytiin raapimassa möllitokosta jotain pisteitä liki kaikista liikkeistä.

Marraskuussa pennut syntyi ja jossain välissä olin jo päättänyt, että Hiili tekee BH:n kesään mennessä. Pentujen vieroituksen ja tassuhaavan jäätyä historiaan Hiili alkoi oikeasti opettelemaan niitä tottelevaisuusjuttuja, joita parin viikon verran syksyllä ehdittiin kopaista. BH:n jälkeen on käyty kokeissa tokoilemassa pari kertaa ja toisella se kaivattu alo ykkönen lopulta saatiin plakkariin. Kesän kynnyksellä suunnattiin uuden harrastuksen eli haun pariin. Kehtasin lopulta treeniporukasta paikan etsiä, kun oli tottiskuvioista noutokin jo kutakuinkin hansikkaassa.

Jatkamme uusia haasteita kohti ja haaveilemme varovaisesti toisesta laumasta pieniä Hiilen taimia. Niiden kanssa ei tosin ole tarkoitus pitää mitään kiirettä, mutta jos Tuhkavuorten F-pennuista kasvaa keskimäärin terveitä ja täyspäisiä nuorukaisia ja Hiili itsee säilyy kaikinpuolin terveenä mikä nottei. Se minkä merkkisiä mahdollisista muksuista tulee selviää aikanaan, jos osoittautuu ylipäätään ajankohtaiseksi asiaksi.